Makaleler

Bebeklerde ve Çocuklarda Görülen En Sık 10 Semptom

Bebeklerde ve Çocuklarda Görülen En Sık 10 Semptom

1.Diyare :

Çocukluk döneminde en sık görülen semptomlardan biridir. İnfeksiyonlara, gıda intoleransına veya fazla meyve suyu tüketimine bağlı olabilir. Lifden fakir gıdalar, bol sıvı tüketimi genelde yeterli olur. 24 saatten uzun sürüyorsa, ateş, şiddetli karın ağrısı ya da halsizlik, kanlı ya da koyu renkte dışkılama eşlik ediyorsa doktorunuza başvurmakda fayda vardır.

2.Ateş:

Yenidoğan döneminde hafif ateş bile ciddi infeksiyon belirtisi olabilir. 3 aydan küçük bebeklerde rektal 38 derece ve üzerindeki ateşlerde, 3 – 6 ay arasında ise 38.3 üzerindeki ateşlerde doktorunuzu arayınız. Eşlik eden öksürük, kusma, döküntü, ishal gibi bulguların olup olmadığına dikkat ediniz. Bol sıvı verin, ılık banyolar yaptırın, ateş dürücüler için doktorunuza danışın.

3.Kabızlık:

Bazı çocuklar her gün , bazıları ise birkaç günde bir ama yumuşak bir dışkı yapabilir. Sert,zor, ağrılı dışkılamaya kabızlık adı verilir. Yüksek lifli gıdalar, bol sıvı alımı, dışkı yumuşatıcılar ile genellikle tedavi mümkündür. Karın ağrısı veya kusma eşlik ediyorsa doktorunuza danışın.

4.Döküntüler:

İsilikden , kaşıntılı egzemaya kadar pekçok çeşit döküntü vardır. Pişikler için bezini sık değiştirip, kuru tutmak, ıslak mendil yerine suyla yıkamak etkili olmaktadır. Egzemalar için kurutucu sabunlar kullanmayın, nemlendiriciler kullanalım. Özellikle ateş, vezikül eşlik ediyorsa doktorunuza danışmalısınız.

5.Öksürük:

Soğuk algınlığı,astım,krup,reflü gibi birçok nedene bağlı olabilir. Islık sesi gibi bir ses eşlik ediyorsa astım ya da infeksiyon, hafif ateş – burun akıntısı varsa soğuk algınlığı, yüksek ateş varsa pnömoni ya da gribe bağlı olabilir. Öksürük şurupları özellikle 4 yaşın altındaki çocuklarda kullanılmamaktadır. İki – üç günden fazla devam eden, giderek artan,halsizlik – ateş- kusma – iştahsızlık eşlik eden, solunum sıkıntısı olan çocuklarda doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

6.Karın ağrısı :

Çocuklarda en sık görülen semptomlardan biridir. Kolik, gaz,reflü, gıda intoleransı, reflü, infeksiyon gibi nedenlere bağlı olabilir. Ateş, kusma, diyare,halsizlik, aşırı, iştahsızlık eşlik ediyorsa doktorunuzu aramalısınız.  

7.Diş ağrısı:

Bebeklerde genetik farklılıklar da olmakla birlikte 5 – 10 ay arasında ilk dişler çıkmaya başlar. Diş etlerine masaj, yumuşak diş oyuncaklarını çiğnemesini sağlamak genellikle yardımcı olmaktadır.

8.Gaz ağrısı:

Bebeklerde beslenme sırasında hava yutmak, daha büyük çocuklarda ise aşırı meyve suyu tüketimi ya da lifli gıdaların fazla tüketimine bağlı olabilir. Bebeklerin daha yavaş beslenmesi, az ve sık beslenmesi, yatırılmadan gazlarının çıkarılması genellikle etkili olmaktadır. Büyük çocuklarda beslenme alışkanlığının gözden geçirilmesi gereklidir.

9.Burun tıkanıklığı:

Burun tıkanıklığı beslenme sorunu, uyku sorunu da yaratabildiğinden önemli bir konudur. Viral infeksiyonlar, alerjiye bağlı olabilir. Soğuk algınlığı ilaçlarını dört yaşın altında önermemekteyiz. Serum fizyolojikle burun temizliği ve aspirasyon, uyuduğu odanın nemlendirilmesi genellikle yeterli olmaktadır.

10. Bulantı – kusma :

Bebekler, beslendikten sonra fazlasını az miktarda çıkarabilirler. Ancak fışkırır tarzda tekrar eden kusmalar önemlidir. Viral infeksiyon, reflü, gıda intoleransı,zehirlenme gibi bir nedene bağlı olabilir. Az az, sık sık sıvı verilebilir. Ancak aldığını da çıkarıyor, birkaç saat sonra devam ediyor, diyare , ateş eşlik ediyorsa sıvı – elektrolit kaybı ve dehidratasyona yol açabileceğinden doktorunuza başvurmalısınız.

  • PAYLAŞ :