Makaleler

Çocuğum Parmak Emiyor, Ne yapmalıyım ?

Çocuğum Parmak Emiyor, Ne yapmalıyım ?

Parmak emme, normal çocuklarda da altta yatan bir patoloji olmadan 3 – 4 yaşlarına kadar görülebilen bir durumdur. Bebeklerin çoğunda rastlanabilmesinin nedeni, henüz anne karnında öğrendikleri en güçlü reflekslerden biri olmasıdır.

Ebeveynlerin bir çoğu parmak emmenin açlıktan kaynaklandığını düşünmekle birlikte aslında beslenmeye bağlı değildir. İlk 1 yaşta çocukların hemen yarısında görülebilir. 18. Ayda sıklaşır, 4 yaşına doğru kaybolması beklenir.

 

Çocuklar Neden Parmak Emer ?

    İlk 1 yaşta uykuya geçerken,
    Diş çıkarken,
    Çevrelerinde parmak emen birisi varsa,
    Yeni kardeş,ebeveynler arasındaki anlaşmazlıklar gibi hayatlarında bir değişiklik olduğunda,
    Emzirme dönemi kısa sürmüşse,
    Yemek yerken hırpalanıyorsa,
    İlgisizlik,sevgi eksikliği varsa parmak emebilirler.

Parmak emme alışkanlığı karşısında yaklaşımımız nasıl olmalıdır ?

Parmak emme, ilk dönemde zararsız bir davranıştır, diş deformasonuna da yol açmaz. Cezalar gibi çok şiddetli tedbirlere gerek yoktur. Çocuğun olumlu davranışlarına odaklanılmalıdır. Sürekli aynı alışkanlığı dile getirip, gerginliği artırmak tabii ki  doğru bir davranış şekli değildir. 3.5 – 4 yaşından sonra devam eden davranışın nedeni ilgi çekmeye çalışmak da olabileceğinden bir çözüm getirmeyecektir. Bu alışkanlığı ortaya çıkaran nedenlerin bulunarak ortaya çıkarılması daha doğru bir yaklaşım şekli olacaktır.

Çocuğa uygun dinlenme ve aktivite imkanları,oyun ortamları sağlamalıdır. Çocuğa oyuncak alıp getirmek yerine, onunla oyun oynanmalı,az da olsa birlikte kaliteli vakit geçirilmelidir.

Çocuk 4 -5 yaşlarına geldiğinde parmağını emmeye devam ediyorsa çocukça bir davranış olduğu uygun bir dille anlatılmalıdır. Çocuklar ebeveynlerini örnek aldıklarından kendilerini örnek göstermeleri de etkili olabilir.

Çocuğunuz daha once hiç parmak emmezken emmeye başlıyorsa hayatında bu durumu etkileyecek ne gibi değişiklikler olduğu araştırılmalıdır. Altta yatan neden tespit edilemezse ilerleyen dönemlerde daha ciddi problemlerle karşılaşılabilir.

Dr. Pınar Berik Keskin
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

  • PAYLAŞ :