Makaleler

Soğuk Algınlığı mı Alerji mi ?

Soğuk Algınlığı mı Alerji mi ?

Burun tıkanıklığı, burun akıntısı,öksürük şikayetleri var.Nedeni soğuk algınlığı mı, alerji mi olabilir ? Aşağıdaki bilgiler ayırımda yardımcı olabilir:

 

Soğuk Algınlığı ve Alerji Nedir ?

Soğuk algınlığının sebebi yüzlerce farklı virus olabilir. İmmun sisteminizin harekete geçmesi sonucu burun akıntısı, burun tıkanıklığı,öksürük gibi bulgular meydane gelir.

Viral infeksiyonlar bulaşıcıdır. Burun akıntısı, öksürük ya da ellerle bulaşabilir. İmmun sisteminiz savaşmayı bıraktığında semptomlar da kaybolur.

Alerji sebebi ise aşırı çalışan immune sistemdir. Ev tozu ya da polen gibi dış etkenlere karşı vücudunuzun verdiği bir cevaptır.Vücudunuz aynı soğuk algınlığıyla savaşta olduğu gibi histamin gibi kimyasal maddeler salgılar. Öksürük, burun akıntısı, burunda tıkanıklık meydana gelir. Alerji, bulaşıcı değildir. Genetik eğilim olabili

 

Soğuk Algınlığı ve Alerji Arasındaki Farklılıklar

 

Özellikleri Soğuk Algınlığı Alerji
Süre 3 – 14 gün Alerjene maruz kaldığı sürece,günler veya aylar sürebilir.
Görülme zamanı Daha çok kışın olmak üzere herhangi bir zamanda olabilir. Bazıları mevsimsel olmakla birlikte herhangi bir zamanda görülebilir.
Semptomların Başlangıcı Virusle temastan sonra birkaç gün içinde başlayabilir. Alerjenle temasdan sonra ani başlayabilir.
Öksürük Sıklıkla Bazen
Ağrı Bazen Asla
Ateş Bazen Asla
Yorgunluk Bazen Bazen
Kaşıntılı,sulu gözler Nadiren Sıklıkla
Boğaz ağrısı Sıklıkla Bazen
Akan veya tıkalı burun Sıklıkla Sıklıkla

 

Aralarında farklıklar olmakla birlikte yine de iki durum sıklıkla birbirine karışabilmektedir. En önemli farklılık soğuk algınlığının genellikle 14 günden daha uzun sürmemesidir.

Alınabilecek Önlemler Nelerdir ?

Nedenleri farklı olduğu için alınabilecek önlem stratejileri de farklıdır.

Alerji İçin Önlemler :

Temel önlem, sorumlu alerjenden kaçınmaktır. En sık görülebilen nedenler ev tozu akarları, küfler, polenler, hayvan epitelleridir.

Soğuk Algınlığı Önlemleri :

Virusun vücuda girişine engel olabilmek için hasta kişilerden uzak durmak, el yıkama, kapalı ortamlara özellikle kış aylarında girmemek olarak sayılabilir.

Tedavi :

Her iki hastalığın da kesin tedavisi yoktur. Ancak semptomları hafifletip , bu dönemi daha rahat atlatmak sağlanabilir. Yaşa uygun antihistaminikler, dekonjestanlar, burun spreyleri bu amaçla kullanılabilir.

  • PAYLAŞ :